Vrátiť sa naspäť

Arónia čiernoplodá nielen ako účinný liek, ale aj výborný kuchár

  Je dopestovaná v biologicky čistom prostredí ako plodina v podhorskej oblasti. Nie je potrebné ju chemicky ošetrovať, pretože je prirodzene rezistentná voči chorobám i škodcom. Má jedlé čierne plody s veľkým množstvom fyziologicky cenných látok, obsahuje bioflavoidy vrátane vitamínov P, PP, B2, B9, karotény, pektínové látky, triesloviny. Má značný obsah železa, mikroelementov ako je bór, fluór, mangán, meď, kobalt, molybdén. Obsahuje až 400 mg jódu na 100 g plodov.  

   Ide o prvok, ktorý hrá dôležitú úlohu pre činnosť štítnej žľazy a hormonálnu rovnováhu, zmierňuje vedľajšie účinky protirakovinových liekov a upokojuje  stavy po rádioterapii. U žien zmierňuje problémy spojené s menopauzou.

   Reguluje tlak krvi a stabilizuje hladinu cukru. Najdôležitejšiu zložku tvorí vitamín P, označený ako rutínRutín priamo ovplyvňuje pevnosť a pružnosť ciev, eliminuje kŕčové žily, slúži na zlepšenie krvného obrazu, napomáha zníženiu hladiny cholesterolu a preventívne pôsobí pri liečení vysokého krvného tlaku.

   Z kardiovaskulárneho hľadiska má antisklerotický účinok. Vedeckými štúdiami sa dospelo k názoru, že plody Arónie čiernoplodej a produkty z nej pozitívne ovplyvňujú imunitný systém, vyrovnávajú procesy vzruchu a útlmu, znižujú emocionálnu nerovnováhu. Zvyšujú vylučovanie nežiaducich solí z organizmu, čo napomáha pri liečení reumy, či detoxikácii organizmu.  Je známe, že Arónia je zázrakom prírody, je to vitamínová bomba a preto je plod Arónie častým základom výroby liečiv. Predstavuje najhodnotnejšie ovocie, ktoré sa v našich geografických podmienkach pestuje.  

   Firma PEREG s.r.o. pre Nás vyrobila víno zo 100%-nej fermentovanej šťavy Arónie čiernoplodej, ktoré svojím zložením a bezcukorným extraktom 73,7  mg/l ďaleko presahuje najkvalitnejšie červené hroznové vína sveta, bobuľové výbery, slamové či ľadové prívlastkové vína, ktorých obsah bezcukorného extraktu sa pohybuje len niekde na hranici okolo 50 mg/l. Mnohonásobne  presahuje všetky hroznové vína  svojím obsahom fyziologicky cenných látok. Pre jej intenzívnu, extraktívnu a  plnú chuť ju odporúčame pri degustácii ochutnať ako poslednú vzorku.  

 Alk.11,5 obj.%

Odporúčame  dennú dávku 50 – 150 ml.        

A na záver pre milovníkov nielen skvelého vína, ale aj chutného jedla zdielame recept od prominentného slovenského kuchára, executive chef Hotel resort ALTIS**** a člena Predstavenstva Gourmet klubu Juraj Hruška, ktorý počas svojho pôsobenia získal už mnoho ocenení, často používa ovocné vína od spoločnosti PEREG vo svojich pokrmoch a, samozrejme, v niekoľkých svojich receptoch neopomenul ani Víno z arónie.

Grilovaná marinovaná panenka vo Víne z arónie s opekan.mi slivkami s wasabi obalen.mi v slaninke so zemiakovou fučkou, doplnená bryndzovou rolkou

Potrebujeme na 4 porcie: 800 g bravčovej panenky, 80 ml olivového oleja EV, morskú soľ, 500 ml Vína z arónie, tymian, 12 ks sušených sliviek, 5 g wasabi, 150 g oravskej slaniny, 200 g zemiakov, 100 g kukuričnej múky, 100 g údeného oštiepka, 100 g bryndze, 30 g červenej cibule, 2 ks nori riasy.

Postup: Očistenú panenku na 12 hodín naložíme do Vína z arónie a tymianu a po 12 hodinách ju opečieme na grile do stavu medium. Na sušené slivky dáme trošku wasabi a zabalíme do slaninky, opekáme, kým slaninka nie je zlatistá. Zemiaky osolíme a necháme rozvariť, popučíme s časťou vody, v ktorej sme ich varili, pridáme mlieko a kukuričnú múku a miešame do konzistencie kaše. Pridáme nastrúhaný oštiepok a miešame, až kým sa oštiepok celkom nerozpustí. Bryndzu ochutíme soľou a najemno nasekanou červenou cibuľkou a zabalíme do riasy nori. Dobrú chuť!

P. S.: Víno z arónie, v ktorom sme marinovali panenku, nevylejeme, ale môžeme ho použiť na pečenie, dusenie, pridávať do štiav, demi glas atď.

Pán Vyšvader odporúča pridávať aróniu v zimnom období do čajov a v lete do limonád a miešaných nápojov.